Hoe ver staat de ontwikkeling van het Internet of Things-dataplatform en waar gaat het project heen? Er zijn een pak IT-uitdagingen als het gaat om waterkwaliteitssensordata te verzamelen en te ontsluiten. Veel organisaties zijn volop aan het zoeken naar de juiste oplossingen. Een twintigtal dataspecialisten kreeg een blik achter de schermen van de aanpak bij Internet of Water Flanders. Zij kregen een technische inkijk op hoe het dataplatform is opgebouwd en dachten mee over de verdere ontwikkeling.
In het IoW Flanders project is er al heel wat werk verzet om een Internet of Things-dataplatorm te ontwikkelen voor sensorische waterkwaliteitsmetingen. Een extra uitdaging als die data van verschillende bronnen komt. Uniforme dataverzameling en ontsluiting is dan ook één van de belangrijke doelstellingen van het project.
De deelnemers kregen tijdens de workshop eerst een overzicht van de huidige stand van zaken. Ondertussen is het IoT-dataplatform al geëvolueerd van een experimentele omgeving naar een schaalbaar Cloud-platform gebaseerd op Azure Pass services dat sensordata op een stabiele manier verwerkt. Daarbij werden bijvoorbeeld oplossingen geïmplementeerd om dataverlies te vermijden. Samen met extra dataservices en een nieuwe standaard voor data-uitwisseling (NGSI-LD) draait er nu een robuust platform in de Azure Cloud in beheer van de Vlaamse Milieumaatschappij.
De deelnemers zagen duidelijk het potentieel, en dat bleek uit hun vragen:
- Zullen ook andere datapartners met hun data kunnen aansluiten?
- Komt er ook een ‘cookbook’ met IT-instructies zodat geïnteresseerde partijen makkelijker kunnen aansluiten?
- Is er bi-directioneel data verkeer mogelijk waardoor sensoren aangestuurd kunnen worden vanuit het platform?
Het antwoord op die vragen kwam al snel aan bod in het vervolg van de workshop. Het is de bedoeling dat data-eigenaars en -producenten in de toekomst eigen data kunnen toevoegen aan het platform. Daarvoor moet het platform eerst nog verder ontwikkeld worden en evolueren van een centraal ‘push’-systeem, naar een decentraal ‘pull’-systeem dat datadeling toelaat via verschillende providers. Ook bi-directioneel verkeer wordt in de toekomst mogelijk gemaakt. Concreet ligt in 2023 de focus op het verder opschalen van de hoeveelheid sensordata en het implementeren van nieuwe tools en services. Die diensten faciliteren onder andere de installatie van nieuwe sensoren en ontsluiten de data nog efficiënter en intuïtiever voor afnemende partijen.
Wil je meer weten over de stand van zaken en plannen? Bekijk dan even de presentaties van deze workshop.
Oproep: denk je ook graag mee ?
Veel organisaties in Vlaanderen zijn op zoek naar de juiste keuzes voor de ontsluiting van smart data. Voor de verdere ontwikkeling van het dataplatform willen we dan ook gebruikers en ontwikkelaars uitnodigen om mee te denken. Zodra er een nieuwe stap gezet is of voorbereid wordt, nodigen we gebruikers uit voor een werksessie om hun feedback en ideeën te capteren.
Vermoedelijk volgt het komende jaar twee keer zo’n oproep. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Schrijf je dan in op de Internet of Water Flanders nieuwsbrief onderaan deze pagina, en volg het project op sociale media. De oproep wordt telkens gecommuniceerd worden via de projectnieuwsbrief, en LinkedIn en Twitter.